Kolejny system ERP dla branży spożywczej

 Rewolucja w obszarze kontroli kosztów produkcji oraz znacznie większy dostęp do zintegrowanych informacji, to pierwsze spostrzeżenia po wdrożeniu systemu ERP Impuls 5 w firmie Virtu. Jeden z największych polskich producentów wyrobów garmażeryjnych zdecydował się na pozyskanie kompleksowego systemu informatycznego w reakcji na gwałtownie rosnącą liczbę zamówień oraz towarzyszące temu skomplikowanie procesów zachodzących w firmie.

Główną część produkcji firmy Virtu stanowią takie wyroby jak krokiety, pierogi czy naleśniki produkowane tradycyjnymi metodami. Wyzwaniem, jakie stanęło przed wdrożeniowcami była konieczność umożliwienia oceny kosztów w sytuacji, kiedy proces produkcyjny jest dość nietypowy – obok standardowych wymogów spełnia on również zasady związane z wyrobem zbliżonym do domowego. Możliwe stało się to dzięki wykorzystaniu odpowiedniej struktury rozdzielników kosztowych zawartych w systemie.

Spore zmiany nastąpiły również w obszarze realizacji zamówień – magazyn wysokiego składowania wspierany przez systemy wagowe oraz kolektory kodów kreskowych pozwalają firmie realizować systematycznie rosnącą liczbę zamówień.

System obejmuje również funkcjonalności: finansowo-księgową, środków trwałych, kadr i płac, gospodarki materiałowej, dystrybucji, jak również zarządzanie produkcją procesową oraz odzieżą roboczą.

Decyzja o pozyskaniu kompleksowego systemu stawała się dla nas coraz bardziej oczywista wraz z gwałtownym rozwojem firmy. Byliśmy również przekonani, że musi to być rozwiązanie kompleksowe i sprawdzone w branży spożywczej – mówi Dagmara Mikulska, Współwłaściciel firmy Virtu – Pierwsze doświadczenia związane z eksploatacją systemu ERP Impuls 5 pokazują, że bez zaawansowanego rozwiązania informatycznego nasze funkcjonowanie byłoby już praktycznie niemożliwe – dodaje Sebastian Rok, Główny Informatyk w Virtu, koordynujący wdrożenie systemu Impuls 5.

Źródło: http://www.bpsc.com.pl/

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


Back to top